Vaasa motor- och bilmuseum
Vaasa bil- och motorcykelmuseum är Finlands största privata bilmuseum. Museet, som ägs av Vaasa Vetaraaniauto ry, har nyligen blivit ett populärt ställe att besöka, där det finns mycket att uppleva för hela familjen!

Öppet

Öppet

varje dag

1.5. – 31.8.2021

klo 10-17

Stängt på midsommar

Biljetter 8 €

(barn under 12 år har fritt inträde)

Vasa bil- och motormuseum har utställningar i tre våningar. Förutom bilar har vi en stor samling motorcyklar, mopeder, cyklar, landmotorer, modellflygplan och mycket annat. Museet har något för alla – inte bara för bil- och motorintresserade!

 

Museet ligger alldeles intill Vasa centrum. På gården finns gott om parkeringsplatser. Museets café är öppet under museets öppethållningstider.

EVENEMANG

EVENEMANG 2021

Museet är öppet 10‒17 på evenemangsdagar, utom på Konstens natt 10‒20. Caféet är öppet under alla evenemang!
 • Säsongens öppning 1.5.2021
 • Skrotmarknad 15.5 klockan 8.00
 • Nationalmuseets fordonsdag 12.6. Samlas till museibilarna kl 13.00.
 • Onsdagen kör från 30.6 kl 18.10 från Vaasa Market Square, (om covid tillåter det).
 • Konstens natt, 12.8 Ett evenemang speciellt för barn.
 • National Veterans Truck Association (Vetku) möte på museet 20-22.08(om covid tillåter det). Cirka 100 gamla lastbilar runt museet.
 • Skrotmarknad och slutet av säsong 11.09.
 • Vinterlagring börjar 05.10.2021. 18:00
 • Onsdagskörningar ordnas åter med start 8.7 fram till slutet av september. Vi startar från Vasa torg kl. 18. Körrutterna läggs ut något på förhand på F...

 • Bilmuseets traditionella skrotmarknader har gjort stor succé. Försäljare flockas från hela Österbotten och det erbjuds reservdelar och vintageprylar a...

 • En av säsongens traditionella höjdpunkter är Konstens natt i Vasa, som i år ordnas torsdag 6.8. Bilmuseets scen har gästats av finska rocklegender som...

UTSTÄLLNING

UTSTÄLLNING

Nytt för säsongen är utställningen Den brittiska bilindustrins uppgång och fall. Motorsportutställningen på andra våningen har förnyats och Vintage Heaven har utvidgats ytterligare.

1. Golv

På bilmuseets bottenvåning har vi traditionellt haft en temautställning som byts ut varje år. Förra året förevisades Citroën-bilar för att fira bilmärkets jubileum. I år har vi tagit oss över till andra sidan Engelska kanalen. Utställningen Den brittiska bilindustrins uppgång och fall presenterar den brittiska bilindustrins livscykel på ett fascinerande och detaljerat sätt. På bottenvåningen finns även museets basutställning som består av olika fordon från 1900-talets början till mitten av 1940-talet. Till påseende finns bl.a. en gammal brandbil som man får provsitta, en av de äldsta taxibilarna i Finland och andra rariteter!

2. golv

2. Kerros

Utställningen på andra våningen innehåller både sportbilar och historiska fyrkantiga bilar. Pärlorna på utställningen som presenterar sportbilar är t.ex. den sällsynta Lancia Fulvia Zagato, Volvo 1800-talet, även känd som Saint Volvo, och Triumph Spitfire. Utställningen innehåller också ban- och tävlingsbilar; Formelbilar, Legends, BMW 2002 och Volvo Amazon tar dig med på en tidsresa till motorsportsevenemang från tidigare tider.

3. golv

Vintage Heaven på tredje våningen presenterar närhistorien ur en annan synvinkel än fordonens. I äkta Custom Culture-anda erbjuder våningen en omfattande utställning med cyklar, motorcyklar och modellflygplan samt teve- och radioapparater. Dessutom kan du bekanta dig med Vasas motorfabrikers historia och besöka en gammal butik!

HISTORIA

HISTORIA

Vasa bil- och motormuseum ägs av Vasa Veteranbilssällskap rf. Museet har restaurerats och drivs numera främst genom talkoarbete. De senaste åren har antalet besökare ökat rekordartat.

 

Vasa bil- och motormuseum slog upp sina dörrar 1981. På museet finns motorer och bilar ända från början av 1900-talet till modern tid. På museet förevisas trafik- och fordonshistorien genom restaurerade bilar och övriga fordon. Som exempel kan nämnas den hästdragna ambulansen från 1909. Till påseende finns även flera brandbilar och annan utrustning. Museets stora samling cyklar ger en fin möjlighet att bekanta sig med cykelns utveckling. I museets samlingar finns även lådbilar, snöskotrar, motorcyklar och mopeder.