HISTORIA

Vasa Veteranbilssällskap rf. Museet har restaurerats och drivs numera främst genom talkoarbete. De senaste åren har antalet besökare ökat rekordartat.

Vasa bil- och motormuseum som ägs av Vasa veteranbilssällskap slog upp sina dörrar på Magasingatan år 1981. Museet verkade på detta ställe fram till år 2008. År 2010 öppnade museet i nyrenoverade utrymmen på sin nuvarande adress på Kvarngatan 18. Museet har renoverats och upprätthålls främst genom talkoarbete. De senaste åren har antalet besökare ökat rekordartat.

På museet finns motorer och bilar ända från början av 1900-talet till modern tid. På museet förevisas trafik- och fordonshistorien genom restaurerade bilar och övriga fordon. Som exempel kan nämnas den hästdragna ambulansen från 1909. Utställt finns även flera brandbilar och annan utrustning. Museets stora samling cyklar ger en fin möjlighet att bekanta sig med cykelns utveckling. I museets samlingar finns även lådbilar, snöskotrar, motorcyklar och mopeder.

BOTTENVÅNINGEN

Das auto

Tyska mästerverk genom årtiondena! På Vasa bilmuseums första våning kan du bekanta dig med tyska bilar, från klassiker till specialmodeller — där hittar du sportiga och uppseendeväckande Porscher, samt förstås flera olika bubblor. Välkommen med på en spektakulär tidsresa inom den tyska bilindustrin!

ANDRA VÅNINGEN

Utställningen på andra våningen innehåller både sportbilar och historiska fyrkantiga bilar. Pärlorna på utställningen som presenterar sportbilar är t.ex. den sällsynta Lancia Fulviaagato, Volvo P1800, även känd som Helgonet-Volvon, och Triumph Spitfire. Utställningen innehåller också ban- och tävlingsbilar, formelbilar, Legends, BMW 2002 och Volvo Amazon tar dig med på en tidsresa till motorsportsevenemang från tidigare tider.

TREDJE VÅNINGEN

I våningen kan du bese en bilverkstad och däckreparatör samt besöka en gammaldags butik, bostad och frisörsalong.

I Vasa var Finlands Motorfabrik Ab, som tillverkade Olympia-motorer, och Wickströms Motorfabrik de två mest kända motorfabrikerna. Därtill fungerade det i staden ett tiotal mindre motortillverkare.

Till museets största rariteter hör segelflygplanet Fauvel AV 36 C 1, som har tillverkats i Västtyskland 1958. Planet kallas den ”flygande vingen”. Vingspannet är ca 12 meter. I Norden finns veterligen endast två exemplar bevarade.

Bland de mer egenartade föremålen i museet hittar man den franska Hispano-Suiza V8 flygplansmotorn från 1923 samt DC-3 passagerarplanets motor och propeller från 1942.

Den sk. motordagen ordnas varje höst och erbjuder något för var och en – inte bara bilintresserade!

Öppet

varje dag

1.5. – 31.8.2022

klo 10-17