GOLV

Golv 2.

Motorsportutställningen på andra våningen har racerbilar och motorcyklar. Ädelstenarna i utställningen med motorsport är t.ex. Finlands mest legendariska Ford Escort, med vilken Kyösti Hämäläinen vann åtta finska mästerskap, Moskvits Ralley byggd av fabrikens racingavdelning och sex olika Fiat Abarths, som också är mycket sällsynta i världen. Utställningen innehåller också Nissan Skyline av den framgångsrika Vaasa-banföraren Leif Wiik och hans utmärkelser.

På museets första våning finns en 100-årig Citroen-utställning, med en mängd olika Citroen-bilar som visas under åren. Dessutom har olika fordon från början av 1900-talet till mitten av 1940-talet, t.ex. brandbilar .

Historia

Historia

Vasa bil- och motormuseum ägs av Vasa Veteranbilssällskap rf. Museet har restaurerats och drivs numera främst genom talkoarbete. De senaste åren har antalet besökare ökat rekordartat.

 

Vasa bil- och motormuseum slog upp sina dörrar 1981. På museet finns motorer och bilar ända från början av 1900-talet till modern tid. På museet förevisas trafik- och fordonshistorien genom restaurerade bilar och övriga fordon. Som exempel kan nämnas den hästdragna ambulansen från 1909. Till påseende finns även flera brandbilar och annan utrustning. Museets stora samling cyklar ger en fin möjlighet att bekanta sig med cykelns utveckling. I museets samlingar finns även lådbilar, snöskotrar, motorcyklar och mopeder.