HISTORIA

HISTORIA

Vasa bil- och motormuseum ägs av Vasa Veteranbilssällskap rf. Museet har restaurerats och drivs numera främst genom talkoarbete. De senaste åren har antalet besökare ökat rekordartat.

 

Vasa bil- och motormuseum slog upp sina dörrar 1981. På museet finns motorer och bilar ända från början av 1900-talet till modern tid. På museet förevisas trafik- och fordonshistorien genom restaurerade bilar och övriga fordon. Som exempel kan nämnas den hästdragna ambulansen från 1909. Till påseende finns även flera brandbilar och annan utrustning. Museets stora samling cyklar ger en fin möjlighet att bekanta sig med cykelns utveckling. I museets samlingar finns även lådbilar, snöskotrar, motorcyklar och mopeder.

 

BOTTENVÅNINGEN

På bilmuseets bottenvåning har vi traditionellt haft en temautställning som byts ut varje år. Förra året förevisades Citroën-bilar för att fira bilmärkets jubileum. I år har vi tagit oss över till andra sidan Engelska kanalen. Utställningen Den brittiska bilindustrins uppgång och fall presenterar den brittiska bilindustrins livscykel på ett fascinerande och detaljerat sätt. På bottenvåningen finns även museets basutställning som består av olika fordon från 1900-talets början till mitten av 1940-talet. Till påseende finns bl.a. en gammal brandbil som man får provsitta, en av de äldsta taxibilarna i Finland och andra rariteter!

ANDRA VÅNINGEN

Motorsportutställningen på andra våningen har förnyats. Vår omfattande samling tävlingsbilar från olika årtionden är unik i Finland!

 

TREDJE VÅNINGEN

Vintage Heaven på tredje våningen presenterar närhistorien ur en annan synvinkel än fordonens. I äkta Custom Culture-anda erbjuder våningen en omfattande utställning med cyklar, motorcyklar och modellflygplan samt teve- och radioapparater. Dessutom kan du bekanta dig med Vasas motorfabrikers historia och besöka en gammal butik!

Öppet

Öppet

varje dag

1.6.-30.8.2020

Klo 10-17

Stängt på midsommar

Biljetter 8 €

(barn under 12 år har fritt inträde)