Hem

Vasa bil- och motormuseum
Vaasa bil- och motormuseum är Finlands största privata bilmuseum. Museet, som ägs av Vasa Veteranbilssällskap rf, har nyligen blivit ett populärt ställe att besöka, där det finns mycket att uppleva för hela familjen!

Öppet

Vi har stängt just nu

Vintersäsong

Öppnas igen 1.5.2023

Stängt på midsommar

Biljetter 8 €

(barn under 12 år har fritt inträde)
Betalningsmetoder: e-pass, Smartum, Voucher, kontanter, vanligaste betal- och kreditkort

Vasa bil- och motormuseum har utställningar i tre våningar. Förutom bilar har vi en stor samling motorcyklar, mopeder, cyklar, landmotorer, modellflygplan och mycket annat. Museet har något för alla – inte bara för bil- och motorintresserade!

 

Museet ligger alldeles intill Vasa centrum. På gården finns gott om parkeringsplatser. Museets café är öppet under museets öppethållningstider.

Vinterförvaring av fordonen börjar den 3.10.2022.

Vi har öppet varje måndag fram till november.

Obs! Parkeringsplatser för bilar är fulla! Nedre våningens bilplatser: 200€ för medlemmar, 240€ för icke-medlemmar
Övre våningens bilplatser: 160€ för medlemmar, 200€ för icke-medlemmar
Vinterförvaring av motorcykel 60 €, hela året 100€

EVENEMANG

EVENEMANG 2022

Museet är öppet 10‒17 på evenemangsdagar, utom på Konstens natt 10‒20. Caféet är öppet under alla evenemang!
  • Vinterlagring börjar 03.10.2022. 18:00
  • Säsongens öppning 1.5.2022
  • Skrotmarknad 14.5 klockan 8.00
  • Nationalmuseets fordonsdag 11.6. Museifordonen samlas kl. 13.00.
  • Konstens natt, 11.8 Ett evenemang speciellt för barn.
  • Skrotmarknad och slutet av säsong 10.09.
  • Onsdagskörningar ordnas åter med start 8.7 fram till slutet av september. Vi startar från Vasa torg kl. 18. Körrutterna läggs ut något på förhand på F...

  • Bilmuseets traditionella skrotmarknader har gjort stor succé. Försäljare flockas från hela Österbotten och det erbjuds reservdelar och vintageprylar a...

  • En av säsongens traditionella höjdpunkter är Konstens natt i Vasa, som i år ordnas torsdag 6.8. Bilmuseets scen har gästats av finska rocklegender som...

UTSTÄLLNING

UTSTÄLLNING

Säsongens utställning är Das auto – Tyska mästerverk genom
årtiondena! på första våningen. Motorsportutställningen på andra våningen har förnyats och Vintage Heaven har utvidgats ytterligare.

1.våning

Das auto – Tyska mästerverk

Tyska mästerverk genom årtiondena! På Vasa bilmuseums första våning kan du bekanta dig med tyska bilar, från klassiker till specialmodeller — där hittar du sportiga och uppseendeväckande Porscher, samt förstås flera olika VW bubblor. Välkommen med på en spektakulär tidsresa inom den tyska bilindustrin!

2. våning

2. Våning

Utställningen på andra våningen innehåller både smäckra sportbilar och historiska kantiga bilar. Pärlorna på utställningen som presenterar sportbilar är t.ex. den sällsynta Lancia Fulvia Zagato, Volvo P1800, även känd som Helgonet-Volvon, och Triumph Spitfire. Utställningen innehåller också ban- och tävlingsbilar, formelbilar, Legends, BMW 2002 och Volvo Amazon tar dig med på en tidsresa till motorsportsevenemang från tidigare tider.

3. våning

Vintage Heaven på tredje våningen presenterar närhistorien ur en annan synvinkel än fordonens. I äkta Custom Culture-anda erbjuder våningen en omfattande utställning med cyklar, motorcyklar och modellflygplan samt teve- och radioapparater. Dessutom kan du bekanta dig med Vasas motorfabrikers historia och besöka en gammal butik!

HISTORIA

HISTORIA

Vasa bil- och motormuseum ägs av Vasa Veteranbilssällskap rf. Museet har restaurerats och drivs numera främst genom talkoarbete. De senaste åren har antalet besökare ökat rekordartat.

 

Vasa bil- och motormuseum slog upp sina dörrar 1981. På museet finns motorer och bilar ända från början av 1900-talet till modern tid. På museet förevisas trafik- och fordonshistorien genom restaurerade bilar och övriga fordon. Som exempel kan nämnas den hästdragna ambulansen från 1909. Till påseende finns även flera brandbilar och annan utrustning. Museets stora samling cyklar ger en fin möjlighet att bekanta sig med cykelns utveckling. I museets samlingar finns även lådbilar, snöskotrar, motorcyklar och mopeder.

Nostalgi

Nostalgitrippen

“Den österbottniska nostalgitripen” kan bokas av föreningar, organisationer och andra större grupper.

I paketet ingår:
– Inträde och guidning på alla ställen
– Lunch på restaurang Ädelbragd
– Kaffe i Tomtebyn

PRIS: 60 euro.

Vi rekommenderar att ni väljer det bolag som ni är vana att resa med! Bussresan ingår inte i priset.

Hej föreningsmedlem!

Kom ihåg att ta del av medlemsförmånerna genom att visa upp ditt medlem- skort:

Neste Rådhusgatan

Tervajokis bilservice (Tahwa)
Rönn&Backholm
Hitsman

Greenstar star hotellkedja

A-besiktning och Kvalitetsbesiktning