fbpx

Museets Historia

Vasa bil- och motormuseum slog upp sina dörrar år 1981. På museet finns motorer och bilar ända från början av 1900-talet till nutid. På museet förevisas trafik- och
fordonshistorien genom restaurerade bilar och övriga fordon. Som exempel kan nämnas den hästdragna ambulansen från 1909. Utställt finns även flera brandbilar och annan brandutrustning.

Museets stora samling cyklar ger en fin möjlighet att bekanta sig med cykelns utveckling. I museets samlingar finns även lådbilar, snöskotrar, motorcyklar och mopeder.

Första våningen

Temautställningen på första våningen 2024 bjuder in till en resa till den uppgående solens land – den japanska bilindustrins färgstarka historia! Gå in och upplev ett fascinerande äventyr i världen av japanska bilar, som kombinerar innovation, design och passion för fordon.

Besökare på specialutställningen kan beundra underbara rariteter som berättar historien om utvecklingen av japanska bilar och deras inverkan på världens bilmarknad. Utställningen visar legendariska klassiker som har format bilindustrin och satt en outplånlig prägel på både Japans och världens medvetande.

Känn att nostalgin tar över ditt sinne när du hittar välbekanta vardagsklassiker från 60- och 80-talen, som också har varit en del av finländarnas och världsresenärernas vardag. Se och upplev berättelserna om dessa legendariska fordon som har inspirerat generationer och fört den japanska bilindustrin till global hyllning.

Kom och ta en titt på den japanska bilindustrins guldålder!

Andra våningen

Denna del av utställningen är vikt för sportbilar och historiska kantiga bilar. Pärlorna på utställningen som presenterarsportbilar är t.ex. den sällsynta Lancia Fulvia Zagato, Volvo P1800 – även känd som Helgonet-Volvon – och Triumph Spitfire. Utställningen innehåller också ban- och tävlingsbilar. Formelbilar, Legends, BMW 2002 och Volvo Amazon tar dig med på en tidsresa till gångna tiders motorsportsevenemang.

Tredje våningen

Finska Motorfabriks Ab, som tillverkade Olympia-båtmotorer, och Bröderna Wickströms Motorfabrik Ab var de mest kända motorfabrikörerna i Vasa. Därtill fanns det tiotals mindre motortillverkare i staden. Denna våning breddar på det moderna samhällets kulturhistoria att inbegripa annat än bilar: en omfattande utställning med cyklar och motorcyklar samt TV- och radioapparater. Du kan även besöka en gammal butik, frisörsalong, en bostad från en svunnen tid samt en bilservice och däckverkstad!

Till museets stora rariteter hör segelflygplanet Fauvel AV 36 C 1, som har tillverkats i Västtyskland år 1958. Planet kallas den ”flygande vingen”. Vingspannet är ca 12 meter. I Norden finns veterligen endast två exemplar bevarade. Bland de mer egenartade föremålen i museet hittar man den franska Hispano-Suiza V8 flygplansmotorn från 1923 samt DC-3passagerarplanets motor och propeller från år 1942.

Dessutom hittar du modellflygplan och andra miniatyrföremål utställda.

Den sk. Motordagen ordnas varje höst och erbjuder något för var och en – inte bara för bilintresserade!